Koje bolesti mogu uzrokovati karijes i bakterije u usnoj šupljini?

Koje bolesti mogu uzrokovati karijes i bakterije u usnoj šupljini?

Koje bolesti mogu uzrokovati karijes i bakterije u usnoj šupljini?

Sam karijes nastaje djelovanjem bakterija koje se lijepe na zub i nakon nekog vremena počnu proizvoditi kiselinu koja uništava caklinu. U kombinaciji sa ostalim bakterijama ima progresivan tijek koji uništava sve zubne strukture. Kada lezija dođe do živca javlja se zubobolja. Loša oralna higijena i nesanirani zubi također utječu i na potporni aparat zuba, odnosno na kost, na ligamente te na gingivu. U tom području javlja se prvo gingivitis, a napredovanjem i paradontitis. Takvi poremećaji uzrokuju klimanje zuba i kao završni stadij njihovo ispadanje.

Sve je to naravno praćeno bolnim senzacijama, neugodnim zadahom, neugodom pri jelu i piću i na posljetku osobnim nezadovoljstvom.

Takvo leglo bakterija, ukoliko se ne sanira, neće proći samo od sebe i progresivno napreduje.

No nakon nekog vremena tolika količina bakterija nema utjecaj samo u usnoj šupljini nego i na druge organe i strukture u našem tijelu.

Počevši od samog karijesa koji u poodmakloj fazi može uzrokovati upalu pulpe i gnojni apces koji, ako se ne sanira, može dovesti do širenja infekcije kroz meka i tvrda tkiva te kao posljedica može doći do orbitalnog celulitisa, moždanog apscesa, tromboze kavernoznog sinusa itd. Također rizična skupina su pacijenti s umjetnim srčanim zaliscima te umjetnim zglobovima. Naime, kod njih u slučaju širenja bakterijske infekcije može doći do kolonizacije transplantata patogenima i do brojnih komplikacija kao što su reakcije odbacivanja.

U svakom slučaju svaki rasap bakterija iz nekog izoliranog područja krvlju ili mekim tkivima stvara rizik za bilo koju skupinu organa i tkiva. Udruženo sa padom imuniteta mogućnost javljanja žarišta u bilo kojem dijelu tijela je moguća, pa tako neki stručni časopisi navode i reumatoidni artritis, dermatološke probleme (alopecije), hipertenzije, opstruktivne bolesti pluća, oralne karcinome, moždani apces, infektivni endokarditis i miokarditis.