Popravci zuba u trudnoći

Popravci zuba u trudnoći

Popravci zuba u trudnoći

Ako je ikako moguće, dobro je sanirati sve nečistoće i kvarove na zubima prije trudnoće kako biste u tom razdoblju bili bez brige. No, zubobolja se nekad može javit iznenada i tada je stomatološka intervencija potrebna. Svako odgađanje odlaska stomatologu može izazvati još veće probleme i neželjene posljedice.  Pacijenti  uvijek dolaze u strahu kakav će efekt imati antibiotik, rendgensko zračenje ili anestezija na razvoj djeteta i mogu li svi ti postupci utjecati na trudnoću.

Kako smo i na početku rekli, treba pokušati svesti na minimum potencijalne rizike, no ako se jave, nema razloga za brigu.

Ako dođete s problemom, Vaš će Vas stomatolog prvo uputiti da napravite RTG sliku. To nije problem zbog toga jer je zračenje lokalizirano samo na zub, a ne na cijelo tijelo. Današnji su RTG uređaji digitalni i emitiraju minimalno zračenje. Vi kao pacijent i Vaš plod biti ćete zaštićeni pregačom od olova koje onemogućuje prolazak rendgenskih zraka.

Druga stvar koju treba napraviti jest popravak zuba. Za to treba anestetik. Nema problema jer anestetik djeluje lokalno, i nema nikakvog utjecaja na plod. Najnovija istraživanja stalno potvrđuju da upotreba anestetika u trudnoći nema nikakvog utjecaja na razvoj ploda i njegovih tkiva.

U nekim slučajevima potreban je antibiotik. U svakom slučaju potrebno je nagovijestiti da ste u drugom stanju jer u trudnoći se koristi određena vrsta antibiotika, najčešće amoksicilin ili potrebna zamjena u slučaju alergija. Takav antibiotik je posve siguran i nemam nikakvog utjecaja na plod.

Zato pobrinite se za svoje zube na vrijeme, a slučaju nužde nema straha od posjete Vašem stomatologu.